HAL'S ALL STAR GUITAR FESTIVAL 2014

Hal's All Star Guitar Festival jedan je od najvećih i najprestižnijih festivala gitare ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Jubilarno deseto izdanje ovog festivala programski i dalje zadržava najvišu razinu ne zaostajući za prestižnim događanjima ovog profila u Europi i svijetu. Proteklih godina na pozornici riječkog Hrvatskog kulturnog doma izmjenjivali su se eminentni svjetski i domaći glazbenici, dobitnici najprestižnijih glazbenih nagrada, suradnici najvećih svjetskih glazbenih zvijezda, autori svjetskih hitova, lica sa naslovnica najtiražnijih gitarističkih magazina itd. Hal's All Star Guitar Festival odvija se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Zadovoljstvo mi je najaviti ovogodišnji jubilarni Hal's All Star Guitar Festival.  Tijekom proteklih devet izdanja trudili smo se u programskom i organizacijskom smislu biti na razini najkvalitetnijih festivala ovog profila u Europi i svijetu pa smo i za desetu godišnjicu pripremili ništa manje atraktivan program.  Ovo je prilika za malu retrospektivu pa se vraćam više od desetljeća unatrag i prisjećam se jednog koncerta u Rimu na kojemu sam nastupao s američkom glazbenicom Muriel Anderson nakon čega smo još neko vrijeme ostali u klubu razgovarajući o svemu i svačemu.  Ona do tada još nije bila u Hrvatskoj ali znala je ponešto o našoj zemlji jer je odrasla u dijelu Chicaga u kojem je bilo hrvatskih iseljenika.  Kada me je pitala o mogućnostima njenog nastupa u Hrvatskoj, budući da ona u Nashvilleu vodi svoj godišnji Muriel Anderson's All Star Guitar Night festival, ja sam joj u šali odgovorio da bi najbolje bilo da ja organiziram Hal's All Star Guitar Night u Rijeci pa je pozovem da nastupi.  Kako to često biva šala se u vrlo kratkom vremenskom periodu pretvorila u ozbiljnu priču i otprilike godinu dana nakon ove rimske epizode realiziran je prvi Hal's All Star Guitar Festival zahvaljujući prvenstveno potpori Grada Rijeke. Uspjeh prvog i svakog narednog izdanja festivala donosili su povećavanje financijske potpore što je omogućavalo održavanje kvalitetne programske razine pa su u Rijeci nastupale istinske gitarističke zvijezde, dobitnici najprestižnijih glazbenih nagrada, najbliži suradnici globalnih pop ikona, autori svjetskih hitova itd. Realizacija ovakvog festivala bila bi nemoguća bez pomoći mojih najbližih prijatelja i suradnika koji nisu štedjeli svoje vrijeme, energiju i nadasve veliku dozu entuzijazma pa im se ovom prilikom svima zahvaljujem. Njihova imena su Igor Modrić, Zoran Laginja, Robert Kalčić, Deni Šesnić,  Dijan Lakota, Siniša Vrcić, Slobodan Nikolac, Ivan Salamon, Zoran Petrović, Dalibor Laginja i Dražen Šegić.

Damir Halilić Hal

Petak 24.10.2014.

Filodrammatica

20.00–20.45h

Elvis Stanić & Neven Frangeš

21.00–22.00h

John Stowell & Zoran Majstorović

Subota 25.10.2014.

Hrvatski kulturni dom

20.00–20.45h

Alba & Leo

21.00–21.30h

Jerko Novak & Žarko Ignjatović

21.30–22.00h

Pauza

22.00–22.30h

Tinsagu Project

22.45–23.30h

Michel Gentils

00.15–06.00h

Brod Arca Fiumana, after party (ulaz slobodan)

Od 19 -20 h u atriju HKD-a nastupiti će Damijan Vasiljević s programom „Visual Guitaring Ambience“


John Stowell, SAD

John Stowell započeo je svoju uspješnu karijeru početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća pod mentorskim nadzorom svojih učitelja, gitarista Linca Chamberlanda i pijanista Johna Mehegana, koji su mu omogućili i da nastupa s njima. Nekoliko godina kasnije u New Yorku sreće basista Davida Friesena s kojim formira duo koji uspješno nastupa i snima od SAD-a i Europe do Australije. 1978. i 1979. godine novinari prestižnog Downbeat Magazine-a svrstavaju ga među nove talentirane glazbenike na koje treba obratiti pažnju i koji zaslužuju šire priznanje. Od tada John nastupa i podučava po čitavom svijetu. Osim na vlastitim albumima njegova gitara može se čuti na snimkama velikana poput Milta Jacksona, Lionela Hamptona, Arta Farmera, Herba Ellisa i mnogih drugih. Predaje na brojnim glazbenim školama u Njemačkoj, Indoneziji, Argentini pa sve do SAD-a i Kanade. Pisao je kolumne za najutjecajnije gitarističke i jazz magazine kao što su američki Downbeat Magazine i Guitar Player Magazine, kanadski  Canadian Musician, njemački Soundcheck, talijanski Guitar Club itd.

Elvis Stanić, Hrvatska

Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Elvis Stanić je samostalno ili s Elvis Stanić Group nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inozemstvu (SAD, Velika Britanija, Bugarska, Nizozemska, Austrija, Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka, Srbija, BiH, Mađarska, Crna Gora), a dva puta je nastupio kao jedini hrvatski predstavnik i na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu. Kao free-lance gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim jazz glazbenicima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić,..) i svijetu (Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian,…). Stanić se bavi i skladanjem scenske glazbe, te je napisao tri dječja mjuzikla Ema, Neposlušna priča i Slomljeno jato i surađivao s nacionalnim kazališnim kućama u Rijeci, Splitu, Zadru i Puli.

Neven Frangeš, Hrvatska

Neven Frangeš je nastupao  s mnogim značajnim domaćim i svjetskim jazz glazbenicima kao što su Boško Petrović, Damir Dičić, Mario Mavrin, Elvis Stanić, Miljenko Prohaska, Art Farmer, Niels Pedersen, Martin Drew, Ernie Wilkins, Toots Thielemans, Lou Donaldson, Bob Moover i drugi. Snimio je niz gramofonskih ploča, odnosno CD-a, na kojima su zabilježene te suradnje, među kojima se izdvajaju dueti sa Boškom Petrovićem Sarabanda, From Moscow to L. A., Un chien Andalou i posebno jedan CD s našom glazbenom baštinom Zvira voda, na kojem duo surađuje sa proslavljenom Ružom Pospiš-Baldani. Dobitnik je tri Porina u kategoriji jazza. Kao jazz glazbenik nastupao u gotovo svim zemljama Europe, u Sjedinjenim državama i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Djeluje godinama i na rock sceni: suradnja i aranžmani na nekoliko ključnih albuma Drage Mlinarca Rođenje, Sve je u redu i Negdje postoji netko, zatim dugogodišnja suradnja s našom rock institucijom Parni valjak,  a ti su albumi nagrađeni s nekoliko Porina. Pet sezona (2005.-2009.) bio je ravnatelj glazbenog progama Dubrovačkih ljetnh igara. Predaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Skladao je glazbu za preko 100 kazališnih predstava, glazbu za igrane filmove i TV drame kao i dokumentarne te animirane filmove.

Zoran Majstorović, Hrvatska

Zoran Majstorović dvostruki je dobitnik strukovne nagrade Status 2014. Diplomirao je jazz performance na jazz odjelu konzervatorija Giuseppe Tartini u Trstu, Italija. Sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i materijala u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz festivalima i jazz klubovima u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj, Makedoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori…Tijekom posljednjih godina na raznim je koncertima i projektima svirao sa jazz i world music glazbenicima iz raznih zemalja što ga je potaklo na zanimanje za razne glazbene i kulturne posebnosti tih zemalja te je počeo svirati neke tradicionalne žičane instrumente koji potječu iz raznih kultura, instrumente kao što su oud, sitar, charango, ukulele, pipa, mandolin, tamburica, cindra, saz…Zoran je također iskusni aranžer u domeni jazz i improvizirane glazbe te je pisao za sastave poput Big T Band (dirigent Klaus Gesing), HGM jazz orkestar Zagreb (dirigent Sigi Feigl), Orchestra Laboratorio (voditelj Giovanni Maier), JazzIstra orchestra, The Wildflowers, Borna Sercar’s Jazziana Croatica…također piše glazbu i aranžmane za svoje sastave i gotovo sve sastave u kojima sudjeluje kao instrumentalist.

Michel Gentils, Francuska

Michel Gentils započeo je karijeru u SAD-u, a nakon povratka u Francusku postaje jedan od predvodnika francuskog fingerpickinga razvijajući nove i inovativne metode sviranja koje primjenjuje na svojem glavnom instrumentu, 12-žičanoj gitari. Posebno ga zanima interakcija s drugim kulturama kako u glazbenom smislu tako i u domeni razvoja i konstrukcije glazbenih instrumenata tako da Michel nastupa, osim sa standardnom 12-žičanom gitarom, i s originalnim instrumentima  neuobičajene konstrukcije kao što je to, primjerice, gitara s dva freatboarda nastala temeljem proučavanja Indijske kulture. Glazbena kritika ne štedi hvalospjeve o Michelu Gentilsu nazivajući ga magom gitare s dvanaest žica, a među onima koji nisu skrivali oduševljenje Michelovim umijećem je bio i legenda francuske  akustične gitare Marcel Dadi.

Tinsagu Project, Japan - Italija

Tinsagu Project je nastao kao plod suradnje japanske pjevačice Akiko Kozato i talijanskog fingerstyle gitarista Waltera Lupija. Radi se o interesantnoj i inovativnoj interpretaciji japanske tradicijske glazbe u kojoj do punog izražaja dolazi maestralnost izvedbe na krilima izvanrednih glasovnih mogućnosti Akiko Kozato uz sofisticirane aranžmane i svirku  Waltera Lupija na gitari i Francesca Portonea na perkusivnim instrumentima.

Akiko Kozato, Japan

Japanska pjevačica Akiko Kozato dolazi iz svijeta klasične glazbe. Diplomirala je na Tokyo National University of Fine Arts and Music, a ima i diplomu talijanskog konzervatorija  Lucio Campiani iz Mantove. U sklopu Tinsagu Project-a Akiko se ponovo sreće sa svojim glazbenim korijenima – tradicionalnim japanskim pjevanjem  koristeći svoj glas na bezbroj načina uvodeći slušatelje u glazbeni labirint s puno iznenađenja na svakom koraku.

Walter Lupi, Italija

Walter Lupi
jedan je od najeksponiranijih talijanskih gitarista novije generacije odnosno jedan od najkreativnijih suvremenih gitarista i skladatelja. Diplomirao je klasičnu gitaru na Conservatorio D’Alessandria ali internacionalnu reputaciju je stekao prelaskom na akustičnu gitaru odsnosno tzv. fingerstyle sviranjem. Realizirao je desetak albuma od kojih su posljednji na prestižnoj njemačkoj etiketi Acoustic Music Records. Surađivao je i nastupao s nekim od najvećih imena suvremene akustične gitare kao što su Bireli Lagrene, Roland Dyens, Dominic Miller, John Renbourn, Alex De Grassi, Tim Sparks,...

Francesco Portone
, Italija

Perkusionist Francesco Portone diplomirao je na Conservatorio della Svizzera Italiana u Luganu, Švicarska, gdje danas predaje bubnjeve i perkusivne instrumente. Natupao je sa španjolskim flamenco plesačem Rafaelom Amargom u njegovu show programu Rosso s kojim su natupali u teatrima uključujući i one najpoznatije kao što su Liceu u Barceloni i Ariaga u Bilbau. 2012. godine prati pjevača Daniele Silvestria u poznatoj TV seriji X-Factor. Njegov talent prepoznao je i Fabio Concato s kojim snima i nastupa proteklih par godina.

Žarko Ignjatović, Slovenija

1983. godine diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (u klasi prof. Darka Petrinjaka), a 1987. godine na Hochschule fur Musik und darstellende Kunst u Grazu (u klasi prof. Margie Bauml – Klasinc). Godine 1995. završava trogodišnji poslijediplomski studij na Mozarteumu u Salzburgu (u klasi prof. Elliota Fiska). Profesor je gitare na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani, izvanredni je profesor na odsjeku za pedagogiju pri Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Iza sebe ima brojne solističke nastupe, a često nastupa u duetu s Jerkom Novakom.

Jerko Novak, Slovenija

Jerko Novak jedan je od najznačajnijih slovenskih gitarista. Studij gitare završio je na  Hochschule fur Musik u Grazu, Austrija. Bavi se pedagoškim radom, a vrlo je uspješan i kao skladatelj. Pisao je glazbu za kazališne predstave, film, televizijske i radijske emisije. Osim  djelovanja na području ozbiljne glazbe Jerko Novak bilježi suradnje s brojnim eminentnim glazbenicima popularne i jazz glazbe, a od njegovog skladateljskog opusa svakako treba spomenuti vjerojatno najpopularnije slovensko djelo iz domene glazbe za djecu, Maček Muri.

Alba & Leo, Hrvatska

Alba Nacinovich
je s najvišim ocjenama diplomirala jazz-pjevanje na Conservatorio Giuseppe Tartini u Trstu pod mentorstvom Glauca Veniera; dobila je Erasmusovu stipendiju te studirala na konzervatoriju Escola Superior de Música e das Artes e do Espectáculo di Porto u Portugalu. Leo Škec je vrlo talentirani gitarist s iskustvom rada u raznim glazbenim formacijama. Repertoar ovoga dua danas samo manjim dijelom čine jazz-standardi, a poznati su po originalnim obradama pjesama najrazličitijih žanrova i govornih područja.

Damjan Vasiljević – Visual Guitaring Ambience, Hrvatska

Riječki glazbenik, gitarist i pjevač, u svom aranžmanu izvodi repertoar širokog glazbenog spektra, a u svom 15-godišnjem umjetničkom radu povezuje elemente fingerstylea i klasičnog sviranja gitare.

Organizator festivala: Udruga Hal
Prodaja ulaznica: Dallas Music shop, Splitska 2, Rijeka, Tel: 051 / 332 524. Sat vremena prije početka ulaznice se mogu kupiti i na blagajni Hrvatskog kulturnog doma. Cijena ulaznice je 50 kn.

_______________________________________________________________

MARE NOSTRUM

Halov novi album nazvan Mare Nostrum realiziran je u suradnji izdavačke kuće Croatia Records i Udruge Hal. Album će biti u prodaji od 1. ožujka 2013. godine, a više informacija može se dobiti na www.halmusicland.com

KASTAV BLUES FESTIVAL 2013

Zaključen je program 6. Kastav Blues Festivala s izvođačima iz 6 zemalja; SAD-a, Velike Britanije, Slovenije, Makedonije, Italije i Hrvatske.

KASTAV BLUES FESTIVAL 2012

Četvrtak, 1.8.2013. 20 h ČAVLE, Kaštel

Woody Mann (USA)

Adrian Byron Burns(USA)

Hal (CRO)

Petak, 2.8.2013. 20 h MATULJI, Trg M. Tita Fake Orchestra (SLO)
Subota, 3.8.2013.           20 h KASTAV, Crekvina

King King (UK)

Crossroad Blues Band(M)

Nedjelja, 4.8.2013. 20 h VIŠKOVO, Ronjgi

Robi Zonca Band (I)

Damir Kukuruzović Quartet (CRO)

Ponedjeljak 5.8.2013. 20 h Kraljevica Uvala Scott Igor Leonardi Power Trio feat Ana Vipotnik

WOODY MANN (USA)
www.woodymann.com

Woody Mann imao je prilike učiti od velikih učitelja; sviranje je gitare četiri godine usavršavao kod legendarnoga ragtime blues–gitarista Reverenda Garyja Davisa, a kasnije je pet godina učio improvizaciju kod čikaškoga jazz–vizionara Lennija Tristana. Kao istinski je zaljubljenik u američku glazbu, poglavito blues i jazz, vrlo rano imao prilike nastupati s nekim od najeminentnijih američkih blues–pionira, kao što su Bukka White, Son House, gitaristički guru John Fahey i britanska blues–pjevačica Jo Ann Kelly.
Woody Mann poznat je ne samo kao gitarist nego i kao povjesničar, filmski producent, uspješan poslovni čovjek i utjecajan učitelj koji je znanje prenosio brojnim studentima diljem SAD-a, Europe i Azije, a među njegovim dugogodišnjim učenicima jesu i neki od svjetski poznatih i priznatih izvođača, poput Paula Simona.
Najpoznatiji svjetski proizvođač akustičnih gitara C. F. Martin & Company odnedavno je u svoju paletu proizvoda uveo i model Woody Mann, što dovoljno govori o statusu ovoga glazbenika u svijetu akustične gitare.
Objavio je 14 albuma, a njegovi su edukacijski materijali među najkvalitetnijima na tržištu.
U nekoliko je navrata gostovao u Hrvatskoj, od čega se ističe solistički koncert u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski (koncert je prenosio i HRT), zatim nastup u Klovićevim dvorima, koncert u buzetskom Zavičajnom muzeju itd.

ADRIAN BYRON BURNS (USA)
www.adrianburns.com

Blues–glazbenik koji godišnje odsvira 200-tinjak koncerata diljem Europe, Azije i Amerike. Nastupao je i snimao s Billom Wymanom iz Rolling Stonesa kao član Bill Wyman's Rhythm Kingsa, Tommyjem Emmanuelom, davnih je sedamdesetih otvarao koncerte Neila Younga, Ritchiea Havensa i Little Richarda, svirao je sa blues–legendama kao što je Champion Jack Dupree i dijelio binu s imenima kao što su B. B. King, Robert Cray, Charlie Musselwhite, Nils Lofgrin, The Dubliners, Louisiana Red, Otis Grand, Roy Rodgers, Johnny Mars, John Renbourne…

FAKE ORCHESTRA (SLO)
www.myspace.com/fakeorchestra

Slovenska skupina Fake Orchestra znana je po originalnom repertoaru koji se temelji na obradama slovenske tradicijske glazbe u novim aranžmanima s prizvukom bluesa, soula, funka, afrobeauta i jazza.
Nakon brojnih koncerata u Sloveniji nastupali su i na značajnim međunarodnim festivalima od Istambula do New Yorka.
Fake Orchestra su iskoristili činjenicu da slovenska tradicijska glazba nema refrene već samo kitice kao idealan obrazac za primjenu funka, bluesa, afrobeata i srodnih formi.
Izdali su četiri albuma: Fake Life (2000), Fake World (2004), Made in China (2008), Live in KUD 2013 (2013).

CROSSROAD BLUES BAND (MKD)

Makedonska blues–grupa iz Prilepa 2000. je godine snimila svoj prvi single nazvan Kade e krajot?, koji je zapazio i najpoznatiji makedonski radijski voditelj Dragan B. Kostić i bandu pomogao u predstavljanju pjesme široj javnosti, ali i snimanju albuma prvijenca Tutuun Bluz.
U tekstovima pjesama Crossroad Blues Banda osjeća se snažna socijalna dimenzija; govore o problemima običnih, "malih" ljudi što, na kraju, i jest jedna od osnovnih tema blues–lirike.

KING KING (GB)
www.kingkingblues.com

Škotska grupa King King trenutno je najveća britanska blues rock–atrakcija. Bluzeri u kiltovima headlineri su svih najvećih otočnih festivala i aktualni dobitnici najprestižnije britanske nagrade iz blues–glazbe THE BRITISH BLUES AWARDS 2012, i to u čak dvije kategorije, za grupu godine i za album godine.
Nagrade u istim kategorijama, za najbolji blues–band i za najbolji blues–album, dodijelio im je i najtiražniji britanski magazin o blues–glazbi Blues Matters na svojim prestižnim Blues Matters Magazine Awards.
Ovo će biti drugi nastup King Kinga na Kastav Blues Festivalu, nakon koncerta u Viškovu (Ronjgima) prije dvije godine.

DAMIR KUKURUZOVIĆ QUARTET (CRO)
www.damirkukuruzovic.com

Damir Kukuruzović najznačajniji je hrvatski predstavnik gypsy jazz–glazbe i virtuoz s bogatim iskustvom glazbenih suradnji, od nedavno preminulog hrvatskog jazz–gurua Boška Petrovića do najznačajnijih svjetskih predstavnika žanra kao što su Angelo Debarr, Raphael Fays i Ludovic Beier.
Damir Kukuruzović također je organizator mnogih jazz–koncerata diljem Hrvatske, a već sedam godina organizira Siscia open jazz & blues festival u svom Jazz Clubu Siscia u Sisku.
Ima brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, na kojima uvijek iznova iznenadi i oduševi publiku svojim umijećem vrhunskoga sviranja.

ROBI ZONCA BAND (I)
www.robizonca.it

Nakon 25 godina koje je lombardijski glazbenik Robi Zonca proveo kao prateći glazbenik vrhunskih izvođača (kao što su Ginger Baker, Mia Martini, Ronnie Jones, Andy J. Forest, Cooper Terry, Billy Gregory, Tao Ravao, Claudio Bazzari, James Thompson (saksofonist u bandu pop-zvijezde Zucchera), Aido Cooper, Antonello Aguzzi i Treves Blues Band), posljednju dekadu vodi vlastiti band s kojim je objavio pet albuma. Njegove se skladbe često mogu čuti na radijskim postajama u SAD-u, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Španjolskoj i drugim zemljama diljem svijeta.
Njegov album Rebel snimljen je u Milanu i New Yorku, a na njemu su sudjelovala nezaobilazna imena talijanske i američke scene, kao što su legendarni bubnjar Bernard "Pretty" Purdie, The Vivino Brothers i Big Luther Kent, a na posljednjem albumu nazvanom So Good gostuje danas najcjenjeniji talijanski trubač Fabrizio Bosso. Istodobno, taj uradak najbolje oslikava smjer u kojem se danas kreće Robi Zonca Band: uz čvrsto uporište bluesu u njihovoj je glazbi prisutno i puno funka, jazza i rocka.
Na Kastav Blues Festivalu pridružiti će im se i posebna gošća pjevačica Sabrina Kabua.

IGOR LEONARDI POWER TRIO (SLO)

Igor Leonardi rođen je u Ljubljani 1958. godine. Studirao je klasičnu i jazz–gitaru na glazbenoj akademiji u Grazu. Već se u mladim danima uputio u Indiju u potrazi za duhovnim i glazbenim iskustvima, a na brojnim je putovanjima po Aziji i Africi naučio svirati neke od tradicijskih instrumenata tamošnjih naroda, kao što su arapska lutnja, saz, gaita, oud itd.
Od 1989. do 1999. godine živi u SAD-u, gdje radi kao studijski glazbenik i surađuje sa znamenitim imenima kao što su Don Cherry i Metallica.
Igor Leonardi vrlo je plodan autor scenske glazbe i glazbe za film. Dobitnik je nagrade za najbolju slovensku filmsku glazbu 2003. godine za glazbu u filmu Spare Parts Damjana Kozolea.
Osnivač je i bio je član kultnih slovenskih glazbenih skupina, kao što su Miladojka Youneed, Quatebtiga i Fake Orchestra.
Igor Leonardi Power Trio izvodi vrhunsku glazbu, a na nastupu u sklopu Kastav Blues Festivala pridružit će im se i pjevačica Ana Vipotnik.

 

HAL'S ALL STAR GUITAR FESTIVAL 2012

Rijeka će i ove godine postati gitaristička metropola koja će ugostiti najbolje s domaće i svjetske scene. Osmo izdanje Hal's All Star Guitar Festivala unatoč krizi i svim nedaćama uzrokovanih  lošim stanjem domaće ekonomije i dalje zadržava najviše standarde u programskom i organizacionom smislu pa će publika u riječkom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku imati prilike vidjeti neke od najzanimljivijih svjetskih odnosno hrvatskih izvođača, a sve to po cijeni koja je nekoliko puta niža od cijene istovjetnih zbivanja u Europi. Bez obzira na to da li ste gitaristički freak, ljubitelj gitarističke glazbe ili jednostavno zaljubljenik u dobru glazbu  pozivamo vas na ovogodišnji Hal's All Star Guitar Festival jer glazbenici koji će nastupiti oduševljavaju publiku i kritiku diljem svijeta što je jasno vidljivo iz recenzija i mišljenja struke, a ako k tome dodamo i činjenicu da su brojni eminentni svjetski glazbenici premijerno nastupali u Hrvatskoj upravo na ovom festivalu ekskluzivnost je zagarantirana.

Petak 19. listopada 2012                         

Otvaranje festivala

20.00 – 20.15 h

Hal

20.15 – 20.45 h

Tony McManus

20.45 – 21.30 h

Pauza

21.30 – 22.00 h

BJ Cole & Emily Burridge

22.00 – 22.45 h

 

Subota 20. listopada 2012.

Viktor Vidović

20.00 – 20.30 h

Darko Jurković Charlie

20.30 – 21.00 h

Pauza

21.00 – 21.30 h

Alegre Correa & Fagner Wesley

21.30 – 22.15 h

 

Prodaja ulaznica (po cijeni od 50 kn po danu)

TIC

Korzo14, Rijeka 051/335-882

Putem interneta

www.kulturaplus.hr

Na kartomatu

Korzo, Rijeka

Dallas Music Shop

Splitska 2, Rijeka

Sat vremena prije početka festivala

HKD,Rijeka,STrossmayerova 1

 

BJ COLE & EMILY BURRIDGE

Kada za nekog glazbenika Sting kaže da je najbolji na svijetu na svom instrumentu to je već dovoljna preporuka, međutim BJ Cole nije samo surađivao sa Stingom nego s upravo nevjerovatno velikim brojem superzvijezda i općenito glazbenika koji ne samo da su ostavili duboki trag u okvirima popularne glazbe nego su tu i najeminentnija imena ozbiljne i jazz glazbe. To samo dokazuje tvrdnje da su BJ Coleovi horizonti toliko široki da pokrivaju praktično čitavi glazbeni spektar, a superlativi koje su o njemu izrekla sva ta velika imena dovoljno govore  o njegovoj kvaliteti kao glazbenika i producenta.
Lista imena s kojima je surađivao duga je i impresivna, a sadrži i puno zvijezda kao što su Elton John, Sting, REM, Tom Jones, Depesche Mode, Bjork, Robert Plant (Led Zeppelin), Roger Daltrey (The Who), David Gilmour (Pink Floyd), Marc Bolan (T.Rex), The Stranglers, The Verve, Brian Eno (Roxy Music), Boy George (Culture Club), Free, Mark Knopfler (Dire Straits), Robbie Williams, Paul Young, Jerry Lee Lewis, Joan Armatrading, Albert Lee, Emmylou Harris,......
BJ Cole po prvi puta će u Hrvatskoj nastupiti na Hal's All Star Guitar Festivalu 2012 u Rijeci u duetu s virtuoznom čelisticom Emily Burridge koja je klasično obrazovana glazbenica s diplomom Royal College of Music iz Londona gdje je kasnije i nagrađena prestižnom Helen Just Concerto nagradom.
Jedinstvena kombinacija čela Emly Burridge i pedal steel gitare BJ Colea stvara orkestralne zvuke u potpuno nove dimenzije. Na svojim nastupima izvode autorske kompozicije kao i kompozicije dobro znanih skladatelja kao što su Erik Satie, Debussy, te Purcell I Copland između ostalih.

"Simply the best pedal steel guitarist in the world” – Sting

"What a stunning combination a classical cello and a pedal steel guitar makes! A wonderful musical journey to be remembered and savoured." - Rural Tour 2011 review

VIKTOR VIDOVIĆ

U dobi 16 godina završava Konzervatorij u Ženevi nakon čega upisuje studij na salzburškom Mozarteumu, gdje stječe stupanj magistra umjetnosti. Za posebna umjetnička dostignuća i uspjehe tijekom studija dobiva nagradu ''Franz Kossak'' te nagradu austrijskog Ministarstva kulture. Uspješno završava i postdiplomski studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Darka Petrinjaka.
Bilježi niz zapaženih koncerata u prestižnim dvoranama diljem Evrope, a  kao solist nastupao je uz pratnju eminentnih orkestara, između ostalih sa Zagrebačkim solistima, Zagrebačkom filharmonijom, Orkestrom Romanske Švicarske i Štutgartskom filharmonijom.
Objavio je sedam solističkih albuma i jedan DVD. Godine 2007. nagrađen je diskografskom nagradom Porin u dvije kategorije.
Intenzivno proučava kompoziciju stvarajući autorske skladbe i transkripcije za klasičnu gitaru.

''…taj mladi gitarist zapanjio je cijeli svijet'' - M.L.T., Tribune de Geneve

TONY MCMANUS

Škotski glazbenik Tony McManus u svijetu je stekao slavu kao najcjenjenijii svjetski gitarist u domeni keltske glazbe. Njegovo sviranje obiluje bogatom ornamentacijom preuzetom od tradicionalnog škotskog stila sviranja gajdi i violine. Tony McManus dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i nominiran za glazbenika godine uključujući i  BBC-jev BBC Folk Awards kao i škotski The Scottish Traditonal Music Award. Američki Acoustic Guitar Magazine proglasio je njegov album “Ceol More” albumom godine.
Redovito nastupa diljem svijeta u najprestižnijim koncertnim dvoranama, a bavi se i producentskim odnosno poslom session glazbenika pojavljujući se u toj ulozi na šezdesetak albuma drugih izvođača. Svirao je s uglavnom svim najpoznatijim svjetskim imenima akustične gitare.

 “The best Celtic guitarist in the world” – John Renbourn
“Tony McManus is the Jeff Beck of the acoustic guitar” – Paul Reed Smith

DARKO JURKOVIĆ CHARLIE

1997. godine Diplomirao je. na jazz odsjeku Glazbene akademije u Grazu. i stekao zvanje magistra jazz glazbe. Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: (2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.) i Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu («Cantado no toro»).
. Nakon debi CD-a “My Contribution” snimio je dva albuma kao član kvarteta Sensitive, tri CD-a snimljena u triju s češkim jazz glazbenicima, kontrabasistom Františekom Uhlirom i bubnjarom Jaromirom Helešicom( »Live 2002«, »Jazz na Hrade« i »Maybe Later«) te album “Alla Maniera” na kojem na više od pola skladbi muzicira s ritam sekcijom H.Radanović – B. Levačić dok je ostatak materijala snimio kao solist.
Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.
Osim po Europi svirao je i u Južnoj Americi.
Jedan je od rijetkih gitarista koji koristeći se tzv.”two hands tapping” tehnikom sviranja istovremeno svira na dvije gitare.

U Jurkovićevim se izvedbama osjeća usredotočenost, predanost, gotovo religijski pristup glazbi. Za njega je svaka izvedba nova mantra pomoću koje briše granice svjetovnog i duhovnog. (Davor Hrvoj)

ALEGRE CORREA & FAGNER WESLEY

Alegre Correa je brazilski glazbenik rođen u gradu Passo Fundo u pokrajini Rio Grande Do Sul koja mu je 2003. godine tijekom njegove brazilske turneje dodijelila nagradu Great Golden Culture Award of the province Rio Grande Do Sul. Otprilike u isto vrijeme proglašen je glazbenikom godine u Austriji dobivši Hans Koller Preis nakon što je već više od desetak godina bio nastanjen ondje.
Nakon prve suradnje s legendarnim Joeom Zawinulom 2004. godine postaje stalni član The Zawinul Syndicate koji albumom 75 s Alegreom u postavi osvaja
prestižnu nagradu Grammy u kategoriji Best Contemporary Jazz Album
Redovoto koncertira u Europi, sjevernoj i južnoj Americi I Aziji.
Sa svojim sastavom Alegre Corrêa Group osnovanim 1992. godine u Beču nastupa u prestižnim kocertnim dvoranama i festivalima kao što su Vienna State Opera, Konzerthaus Vienna, Salzburger Jazzherbst, Montreaux Jazz Festival (Švicarska), Florianopolis in Jazz (Brazil), WOMAD Festival (Austria).
Surađivao je I dijelio binu s brojnim velikanima među kojima su I Joao Gilberto, Al Jarreau, Jose Feliciano, Scott Henderson, Maria Joao, Joe Zawinul i brojni drugi.

 

Fagner Wesley je brazilski pijanist, klavijaturist, kompozitor i aranžer. Studirao je klavir u Sao Paolu na "Tom Jobim - State Music University" sa renomiranim i dobro znanim učiteljima brazilskog jazza.
Od 2008. godine živi u Beču dodajući “brazilski začin” glazbenoj sceni austrijske metropole.

 

KASTAV BLUES FESTIVAL 2012

KASTAV BLUES FESTIVAL 2012

Četvrtak,

2.8.2012.

 

21 h

ČAVLE,

Kaštel

Zdenka Kovačiček Band

Petak,

3.8.2012.

21 h

MATULJI,

Trg M. Tita

Ksenija Prohaska kao Billie Holiday

 

Subota,

4.8.2012.

 

         

 

21 h

 

 

 

KASTAV,

Crekvina

 

Smoothead
Telefon Blues Band
Angela Brown

Nedjelja,

5.8.2012.

17 h

 

21 h

KASTAV, Fortica

 

VIŠKOVO, Ronjgi

Blues Workshop – Michael Roach

Michael Messer & The Second Mind Band

 

UKRATKO O IZVOĐAČIMA:

 

Angela Brown
http://www.myspace.com/bluesangelabrown
Jedna od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa je Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan, te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Zdenka Kovačiček
http://www.to-be-zdenka.hr/
Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 50 godina sjajne karijere iza sebe i dalje je u samom vrhu, već je postala legenda i nezaobilazni dio suvremene hrvatske glazbene povijesti, a pred njom su tek sada najveći projekti: kazališni i koncertni. Dobitnica je brojnih nagrada, a nastupala je na svim najznačajnijim festivalima na ovim prostorima. Lista velikih glazbenika sa kojima je surađivala veoma je duga i sadrži imena kao što su Goran Bregović, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Time, Bijelo Dugme, Kornelije Kovač itd. Na prošlogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstavila se s prigodnim programom nazvanim Tribute to Janis Joplin.

Ksenija Prohaska
Biografska priča o Billie Holiday na repertoar dolazi zbog talenta, sjajnih pjevačkih mogućnosti i istančanog osjećaja koji za ovu vrstu glazbe posjeduje glumica Ksenija Prohaska. Do sada, Prohaska je to već suvereno demonstrirala svojim interpretacijama Marlene Dietrich, Edith Piaff i brojnih drugih modernih glazbenih heroina. Monodrama o ikoni bluesa, uz niz glazbenih brojeva koji još od nastanka pripadaju klasici, trebala bi biti poslastica za publiku na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu.
"Duša nije ni crna ni bijela, ni žuta ni crvena. Duša jednog čovjeka nema boju i zato svaki čovjek može glumiti sudbinu svakog drugog čovjeka, bez izvanjskog prerušavanja, ako se srcem pripovijeda o osobi čije je srce blisko našem srcu."
Billie Holiday: Ksenija Prohaska
Charlie: Robert Kurbaša
Bobby: Hari Zlodre
Tekst Tekst: Ksenija Prohaska, Arsen A. Ostojić / Režija: Arsen A. Ostojić

 

Telefon Blues Band
http://telefonbluesband.com/
Telefon blues band, koji ove godine slavi 25. obljetnicu svog postojanja, jedan je od najatraktivnijih blues sastava hrvatske klupske scene. Čine ga veterani glazbenici domaće rock scene; gitarist Vedran Božić, basist Tomas Krkač, bubnjar Slavko Pintarić - Pišta i usnoharmonikaš Neven Mijač.

Michael Messer & The Second Mind Band
http://www.michaelmesser.co.uk/
Michael Messer i The Second Mind Band izgradili su jedan vrlo poseban i originalan stil u sviranju blues glazbe Michael Messer je jedan od najcjenjenijih britanskih blues glazbenika novije generacije koji vješto kombinira tradicionalne blues elemente sa suvremenim trendovima, a slovi kao jedan od vodećih slide-gitarista. Redovitim turnejama po SAD-u i starom kontinentu od nedavno se pridružuje sve više nastupa u Rusiji gdje se je upravo otvorilo novo veliko tržište za Messerovu glazbu. Michael Messer autor je brojnih edukacijskih materijala i tijekom godine održava brojne glazbene radionice posebno na području tzv. slide-tehnike. Jedan od edukacijskih DVD-a koji je objavila European Blues Association snimljen je i realiziran upravo u Kastvu 2006. godine u produkciji IRS Art TV & Video Production.  Originalnosti glazbe The Second Mind Banda svakako najviše doprinosi DJ Louie Genis koji u formu suvremenog bluesa “umiksava” fragmente sa starih blues ploča  stvarajući jedinstvenu glazbenu kulisu.

 

BLUES WORKSHOP:
Michael Roach
http://www.michaelroach.com/
„Kum“ Kastav Blues Festivala. Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima.
Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd.
Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michaela Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih Deep Blue posvećenih blues glazbi.
Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan I Betcha.
Michael Roach održao je 2005. godina vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstaviti će se kao član Crossroads Blues Banda i u triu sa Rickom Franklinom i Keithom Dunnom.

Smoothead
http://www.cigarboxnation.com/profile/IvanPetricic
Smoothead (Rijeka) muzičar-one man band iz Rijeke. Dio je Cigar Box Revolution pokreta koji je obilježio povratak izvornih cigar box gitara koje su se pojavile još davne 1840 godine i odigrale veliku ulogu u povjesti bluesa.Ujedno je i graditelj autentičnih jednožičanih (diddley bow), dvožičanih i trožičanih cigar box gitara te suitcase bubnjeva.Svi instrumenti sa kojima nastupa vlastite su izrade.Repertoar seže u davna vremena ropstva i slave songova na najprimitivnijim instrumentima preko delta bluesa sve do sveprisutnijeg pokreta u Engleskoj - Punk Bluesa. 

 

Branimir Bogunović Pif
Glazbom se profesionalno bavi od 1972. godine. Kao član ili voditelj/utemeljitelj sudjelovao je (ili sudjeluje) u radu rock grupa Nirvana, Hobo, Drugi način, Call 66, Obećanje proljeća, Animatori, Plava trava zaborava, Guitar Playboys itd. Kao prateći glazbenik svirao je za Željka Bebeka, Dragu Mlinareca, Josipu Lisac, Mišu Kovača, Zdenku Kovačiček, Renata Metessija, Tomislava Ivčića, Duška Lokina i druge.
Studijskim se radom kao gitarist, producent, aranžer i skladatelj bavi od 1975. godine. Kao session gitarist sudjelovao je u preko 200 projekata u okviru diskografskih kuća Croatia Records, Suzy, Orfej i drugih. Spomenut ćemo tek neka imena s kojima je surađivao: Magazin, ITD bend, Massimo Savić, Doris Dragović, Zlatko Pejaković, Danijel Popović (“Julie”), Oliver Dragojević, Novi fosili, Gazde, Jura Stublić, Mato Došen i drugi. Kao gitarist i aranžer snimio je samo za Croatiju Records od 1982. do danas preko 10.000 minuta objavljenog glazbenog materijala.
S grupom Plava trava zaborava je od 1982-1995. nastupao na turnejama u većem dijelu Europe (Njemačka, Italija, Švicarska, Nizozemska, Francuska, Austrija, Slovenija, Mađarska, Češka, Rusija, Bjelorusija, Litva, Latvija ...).
Za diskografsku kuću Lobel snimio je autorsku preradu 70 tradicionalnih hrvatskih napjeva Zagorja, Prigorja, Međimurja, Slavonije i Dalmacije u instrumentalnom obliku. Projekt je objavljen na 3 kompakt diska i 6 audio kaseta.
Za potrebe Radio Zagreba snimio je 10 vlastitih instrumentalnih skladbi koje su tijekom 80-ih godina izvođene na radiju.
Osim glazbom, bavi se i slikanjem te je imao nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Neko je vrijeme radio i kao crtač u Zagreb filmu.

 

BAŠKA INTERNATIONAL GUITAR FESTIVAL 2012

17.8.2012.

Joscho Stephan Trio

18.8.2012.

Keith Thompson Band

19.8.2012.

Franco Morone

20.8.2012.

workshop

Koncerti koje smo proteklih godina organizirali pokazali su veliku zainetresiranost publike kako domaće tako i strane, te bi osnivanje gitarističkog festivala bila prilika da im pružimo još zanimljivjih nekoliko dana druženja u znaku gitare.
Internacionalni gitaristički festival BIG FEST održavao bi se svake godine u periodu druge polovice kolovoza (iza Vele Gospe i Sv. Roka).
Gitara kao jedan od najpopularnijih instrumenata današnje suvremene glazbe bila bi prezentirana kroz nekoliko muzičkih stilova, prvenstveno onih koji joj pružaju mogućnost zastupljenosti kao samostalnog ili vodećeg solo instrumenta.
Svaka festivalska godina predstavila bi mogućnosti i ljepotu izražavanja gitarom kroz domaće i strane autore priznate u svom radu sa fokusom mladih, virtuoznih i autorskih nada. Umjetnici bi bili odabrani od strane umjetničkog vodstva festivala, što garantira kriterije kvalitete u autorskom i izvođačkom smislu.
Akustički orijentirani glazbeni stilovi održavali bi se na lokaciji Sv. Lcije, dok bi mogući električni programi -blues (jedna večer svake godine) bili održani negdje na lokaciji rive u Baški. Ova večer bluesa atraktivnošću scenskog nastupa privukla bi mlađe generacije te promovirala ostale večeri festivala široj publici. Ovo ne mora biti svake godine pravilo. Odabir moguće lokacije bi ovisio o samom izvođaču te njegovoj atraktivnosti u smislu prezentacije široj publici.
Osim samih koncerata , tjekom festivala odvijale bi se gitarističke radionice u kojima bi zainetresirani polaznici učili direktno od izvođača, te na kraju izveli zajednički kocert, prezentaciju radionice. Svaka radionica kao i koncerti u festivalskom tjednu snimili bi se i obradili te kao DVD stavili u prodaju nakon festivala, te idućih festivalskih godina.

 

HAL'S ALL STAR GUITAR FESTIVAL 2011

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, 28.i 29.10.2011.u 20 h

Petak 28.listopada 2011. u 20 sati:

Damir Halilić Hal

20.00 – 20.15 h

Adrian Byron Burns

20.15 – 21.00 h

Pauza

21.00 -21.30 h

Saša Dejanović

21.30 – 21.50 h

Ian Melrose

21.50 – 22.30 h

Subota 29.listopada 2011. U 20 sati:

Branimir Bogunović Pif

20.00 – 20.30 h

Anita Camarilla e Davide Facchini Duo

20.30 – 21.00 h

Pauza

21.00 -21.30 h

Preston Reed

21.30 -22.30 h

Prodaja ulaznica & info: TIC na Korzu (Korzo 14, Rijeka - tel.051 / 335 882, tic@ri.t-com.hr, Fax. + 385 51 214 706), putem Interneta na www.kulturaplus.com, na kartomatu na Korzu, agencija New Sound( Matulji ,Trg Maršala Tita 2) i sat vremena prije koncerta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

 

Petak 28.10.2011. Hrvatski kulturni dom na Sušaku u 20 sati:

Adrian Byron Burns, SAD
www.adrianburns.com
Blues glazbenik koji godišnje odsvira 200-tinjak koncerata diljem Europe, Azije i Amerike. Nastupao i snimao sa Bill Wymanom iz Rolling Stonesa kao član Bill Wyman's Rhythm Kingsa, Tommyjem Emmanuelom, još davnih sedamdesetih otvarao je koncerte Neila Younga, Ritchiea Havensa i Little Richarda, svirao je sa blues legendama kao što je Champion Jack Dupree i dijelio binu sa imenima kao što su B.B. King, Robert Cray, Charlie Musselwhite, Nils Lofgrin,The Dubliners, Louisiana Red, Otis Grand,Roy Rodgers, Johnny Mars, John Renbourne, itd.
http://www.youtube.com/watch?v=wHhTbQLKOD8

Ian Melrose, UK
www.melroseacousticguitar.com
Svestrani Škotski gitarist, producent, skladatelj i aranžer Ian Melrose dolazi iz glazbene obitelji. Njegov otac koji je bio član Scottish Fiddle Orchestra prenio je na sina ljubav ka tradicionalnoj škotskoj glazbi, a Ian Melrose danas je jedan od najcijenjenijih gitarista koji se bave tzv. Keltskom glazbom. Bio je član kultne skupine Clannad i svirao je na njihovom Grammyjem nagrađenom albumu Landmarks. bavi se i filmskom glazbom, glazbom za razne TV serije i producira albume drugih izvođača od kojih je posljednji Up close and Personal senzacionalne VickiGenfan.
http://www.youtube.com/watch?v=rAl6RtOfMXs

Saša Dejanović, CRO
www.sasadejanovic.com
Saša Dejanović jedan je od najuspješnijih domaćih gitarista na klasičnoj gitari. Nastupao je na koncertnim pozornicama Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije, Argentine, Meksika, SAD-a, Japana, Mađarske i Grčke. Snimio je nekoliko albuma, a u Vrsaru vodi festival More i Gitare.
Saša Dejanović rođen 1965. u Banjoj Luci gdje s devet godina započinje glazbeno obrazovanje u Muzičkoj školi. Studij nastavlja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i Zagrebu kod prof. Mile Rakanović i prof. Ištvana Römera. Do devetnaeste godine osvaja niz važnih gitarskih natjecanja te dobija stipendiju Fonda za stipendiranje mladih glazbenika Ive Pogorelića i Koncertne direkcije Zagreb. S tom stipendijom usavršava se na Academiji Internazionale Superiore di Musica kod prof. Angela Gilardina. Završava studij na prestižnom Royal College of Music u Londonu. Usavršavanje nastavlja na brojnim majstorskim tečajevima Davida Russela, Huberta Käppela, Neila Smitha, Roberta Aussele i Wolfganga Lendla. Nastupao je u vodećim koncertnim dvoranama kao što su Philharmonie (Köln), Kursahl (Wiesbaden), Deutschen Oper Am Rhein (Düsseldorf), Johannes Brahms Saal (Karlsruhe), Bachsaal (Aschaffenburg), Vatroslav Lisinski, Hrvatski glazbeni zavod, Muzej Mimara (Zagreb), Jean Renoir (Paris), Kitara (Saporro), Teatro Colon and Teatro Nacional "Cervantes" (Buenos Aires), Real Coliseo (El Escorial), Teatro Monumnetal, Ateneo and CC de la Villa (Madrid), Caja Madrid (Aranjuez and Barcelona), Conde de Ansures and Auditorio de Ferias (Valladolid), Auditorio Alfredo Kraus (Las Palmas de Gran Canaria). Redovito nastupa na međunarodnim gitarskim i drugim festivalima u kojima sudjeluje i kao predavač i član žirija u studentskim natjecanjima gitare.

http://www.youtube.com/watch?v=JAYbgQC_-YY

 

Subota 29.10.2011. Hrvatski kulturni dom na Sušaku u 20 sati

Preston Reed, SAD
www.prestonreed.com
Inovativni Njujorčan jedan je od najcjenjenijih svjetskih imena akustične gitare.Njegovi nastupi nisu ravnodušnima ostavili ni kritiku ni kolege glazbenike kao što su legendarni Al Di Meola i Michael Hedges koji za Prestona koriste riječi kao "fenomenalno" i "inspirativno". Naoružan originalnom tehnikom sviranja već dvadeset godina oduševljava publiku na najprestižnijm svjetskim festivalima dokazujući bezgranične mogućnosti instrumenta.
http://www.youtube.com/watch?v=356ViUx1Ktc 

Anita Camarella e Davide Facchini Duo, I
www.anitadavideduo.com
Uz studij violine Anita Camarella specijalizirala je i pjevanje, a posebni interes je pokazala izučavajući staru glazbu od renesanse do moderne. Kao članica zbora Santa Maria del Montei grupe Florilegio Ensemblekoja je izvodila srednjevjekovnu glazbu koncertirala je diljem Europe. Kasnije stječe diplomu i iz suvremenog pjevanja na 'Nuova Accademia di Musica Moderna' u Milanu.
Davide Facchini dijelio je binu sa imenima kao što su Tommy Emmanuel, Stephen Bennett, Thom Bresh, Buster B. Jones, Jim Nichols, Carl Verheyen, Beppe Gambetta, Frank Vignola, Monte Montgomery. Autor je dviju knjiga sa vlastitim aranžmanima najlijepših talijanskih melodija.
http://www.youtube.com/watch?v=FbBxR2XNmMg 

Branko Bogunović Pif, CRO
Kao član ili voditelj/utemeljitelj sudjelovao je (ili sudjeluje) u radu rock grupa Nirvana, Hobo, Drugi način, Call 66, Obećanje proljeća, Animatori, Plava trava zaborava, Guitar Playboys itd. Kao prateći glazbenik svirao je za Željka Bebeka, Dragu Mlinareca, Josipu Lisac, Mišu Kovača, Zdenku Kovačiček, Renata Metessija, Tomislava Ivčića, Duška Lokina i druge. Kao session gitarist sudjelovao je u preko 200 projekata u okviru diskografskih kuća Croatia Records, Suzy, Orfej i drugih surađujući sa imenima kao što su Magazin, ITD bend, Massimo Savić, Doris Dragović, Zlatko Pejaković, Danijel Popović (“Julie”), Oliver Dragojević, Novi fosili, Gazde, Jura Stublić, Mato Došen i drugi. S grupom Plava trava zaborava je od 1982-1995. nastupao na turnejama u većem dijelu Europe. Za diskografsku kuću Lobel snimio je autorsku preradu 70 tradicionalnih hrvatskih napjeva Zagorja, Prigorja, Međimurja, Slavonije i Dalmacije u instrumentalnom obliku.
http://www.youtube.com/watch?v=gQ3rjtqfcY0

 

KASTAV BLUES FESTIVAL 2011

Četvrtak, 4. kolovoza

20.30 h

ČAVLE, Kaštel

Tomislav Goluban & LPFB

Petak, 5. kolovoza

20.30 h

MATULJI, Trg M. Tita

Zdenka Kovačiček Band

Eddie Martin

Subota, 6. kolovoza

20.30 h

KASTAV, Fortica

Keith Dunn
Crossroads Blues Band feat. Angela Brown & Jimmy Thomas

Rick Franklin, Michael Roach & Keith Dunn

Nedjelja, 7. kolovoza

20.30 h

VIŠKOVO, Ronjgi

King King

Ponedjeljak,8.kolovoza

20.30 h

 

KASTAV,Fortica

 


Larry Miller Band

Elizabeth Lee's Cosmic Mojo

Angela Brown

Angela Brown Jedna od trenutno najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa je Angela Brown, rođena u Chicagu 1951. Pjevati je počela u dječjim zborovima, još neodlučna da se posveti tom zvanju. No njezin kasniji uspjeh u mjuziklu The Little Dreamer, posvećenu legendarnoj pjevačici bluesa iz dvadesetih godina, Bessie Smith, bio je čini se presudan, te će nadarena Angela Brown pristupiti blues i jazz-grupi pijanista Erwina Helfera Chicago All Stars. S tim sastavom postići će i prve međunarodne uspjehe nastupajući i u brojnim europskim zemljama. Relevantni festivali jazza u Montreuxu i Asconi te svakako najveći europski North Sea Jazz Festival u Den Haagu u svojim su programima također ugostili Angelu Brown, a njezini redovito uspješni nastupi zabilježeni su i na drugim brojnim europskim pozornicama jazza i bluesa. Angela Brown pjevačica je snažna glasa i istančana osjećaja za blues, balade i swing. Rese je sve odlike rasna crnačkog interpreta i baš je ta autentičnost jedan od najvažnijih elemenata koji, dakako uz određenu egzotiku, tu vokalisticu svrstava među vodeće u tom žanru izvođenja. To će potvrditi i pažljivo odabran repertoar pjesama, odabran za jedno od njezinih najnovijih, mogli bismo reći i do sada najuspjelijih diskografskih izdanja, nazvana jednostavno Live.

Larry Miller Band

Larry Miller Band Kada najtiražniji svjetski gitaristički magazin Guitar World o nekome piše da je senzacionalan gitarist onda to zasigurno ima određenu težinu. Međutim, o britanskom blues rock glazbeniku Larryju Milleru svi releventni svjetski mediji pišu slične stvari pa će domaća publika na kastavskom trgu Belveder 8. kolovoza po prvi puta imati prilike čuti i vidjeti što je to inozemne novinare ponukalo na pisanje hvalospjeva Larryju Milleru. Žanrovske se njegova glazba logički nadovezuje na ostavštinu legendarnog Roryja Gallaghera, a Mojo magazin ga naziva britanskim Stevie Ray Vaughanom. Osim izvrsnih recenzija Larry Miller uživa i nepodijeljenu podršku kolega glazbenika koji za njega imaju samo riječi hvale. Nema sumnje da je Larry Miller u sviračkom i stvaralačkom zenitu i trenutno je vodeći britanski blues rock gitarist. Kada se svemu doda i činjenica da se radi o jednom od najboljih showmana u svojoj kategoriji dobra zabava u Kastvu sigurno neće izostati. 

Keith Dunn

Keith Dunn Karijera Keitha Dunna proteže se na više od tri desetljeća tijekom kojih je nastupao na najprestižnijim svjetskim festivalima. Njegova usna harmonika govori jezikom autentičnog bluesa i potpuno se razlikuje od drugih harmonikaša. Karakteristike su melodioznost, perkusivni elementi i lirski pristup. Osim kao solista nastupa i sa International Blues Bandom.
Brojna su njegova pojavljivanja u radio i televizijskim programima diljem svijeta. Keith potječe iz obitelji u kojoj se je njegovao gospel međutim ono što je sve promijenilo u njegovoj glavi i bilo odskočna daska u odluci da život posveti glazbi bio je nastup legendarnog T-Bone Walkera na igralištu gdje je Keith , tada devetogodišnji dječak , igrao košarku. Nakon tog nastupa odmah je kupio usnu harmoniku i ubrzo postao često viđen na zabavama i među uličnim sviračima u Bostonu. Životni put ga je vodio od rodnog Bostona preko Austina i Dallasa u Teksasu, San Francisca u Kaliforniji pa sve do Rotterdama gdje trenutno živi.

King King

King King Po prvi puta u Hrvatskoj britanska grupa King King dolazi sa reputacijom jedne od najatraktivnijih otočnih blues rock formacija. Poznati po furioznim nastupima ovaj visokooktanski glazbeni tornado je poznat po tome da publiku baca u a delirij već nakon nekoliko skladbi. Broj nastupa ovog banda priča je za sebe kao i podatak da se radi o jednom od najzaposlenijih britanskih grupa. U samo nekoliko proteklih godina nametnuli su se kao headlineri najvećih festivala i band koji bez respekta melje sve što mu se nađe na putu. U idiličnom ambijentu Ronjgi kraj Viškova nastupiti će 7. Kolovoza gdje će domaća publika moći uživati u njihovom originalnom blues izričaju.

Eddie Martin

Eddie Martin Eddie Martin jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.Čitatelji najtiražnijeg britanskog blues magazina Blues Matters uvrstili su njegov album Contrary Mary među 20 najboljih svjetskih izdanja 2007. godine svrstavajući ga tako ispred legendi poput Johna Mayalla ili White Stripesa. Britanski tisak ga hvali kao najboljeg engleskog blues gitaristu još od pojave Erica Claptona. Nastupao je sa velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy, i Taj Mahal. Njegova glazba našla se je na izdanjima i distribuciji najprestižnijih svjetskih diskografskih kompanija poput EMI, Universal, Alligator Records itd.

Elizabeth Lee's Cosmic Mojo

Elizabeth Lee's Cosmic Mojo Pjevačica Elizabeth Lee je glazbenica iz Teksasa čijim venama teče mješavina bluesa i rocka. Njenu glazbu uspoređuju sa Sheryl Crow, Aerosmith odnosno Janis Joplin, a sa svojim bandom Elizabeth Lee's Cosmic Mojo sve više nastupa i u Europi. Na blues i rock festivalima nastupali su uz znana imena poput Jeffa Becka, Patty Smith, Fabulous Thunderbirds, Sandre Hall, Steveja Vaia, Erica Sardinasa itd. Visokooktanski tekšaški rock pomiješan sa tekovinama bluesa u interpretaciji Elizabeth Lee i njenih Cosmic Mojo publiku diljem svijeta oduševljava beskrajnom energijom i dobrim vibracijama.

Rick Franklin

Rick Franklin glazbenu je karijeru započeo u rodnom Washingtonu, DC nastupajući u klubovima i festivalima. Osim bluesom Franklin je „inficiran“ svime povezanim uz afro-američku tradiciju pa sve do brazilske Batucade, reaggaea, sambe, zydecoa itd. Njegov gitaristički pristup svrstava se u tzv. Piedmont stil sviranja.koji su definirali legende poput Blinda Blakea i Blinda Boya Fullera, a nastavili suvremeni gitaristi kao što su John Jackson, Archie Edwards i John Ceaphas. Osim kao solista nastupa i sa triom Franklin, Harpe, and Usilton koji sviraju glazbu iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća sa naglaskom na bluesu i ragtimeu.
Rick Franklin nastupao je na raznim festivalima kao što su Washington Folk Festival, Northern Virginia Folk Festival, DC Blues Society Blues Festival, Columbia Pike Blues Festival, the Old Songs Festival, Herndon Blues Festival, surađivao je sa Baltimore Blues Society, pojavljivao se je u svagdje gdje se je promovirao blues u rasponu od lokalnih osnovnih škola pa do institucija poput The National Portrait Gallery

Tomislav Goluban

2009. godine Tomislav Goluban učvrstio je svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti te je nagrađen dvijema prestižnim hrvatskim nagradama: Status za najviše instrumentalističke dosege u prošloj godini odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, te Porin za novog izvođača godine. U svibnju mu je dodijeljena Zahvalnica Grada Zaboka za njegovu kulturnu i medijsku promociju, a u listopadu je dobio nagradu Fender Mega Muzike za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. 2010. godine album Zagorje Blues osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolji Blues Album, a u susjednoj Bosni i Hercegovini isti je album nagrađen nagradom Indexi u kategoriji Blues Album Godine. Tomislav je nekoliko puta gostovao u domovini usne harmonike, njemačkom gradu Trossingen, gdje je imao priliku sudjelovati na predavanjima jednog od najboljih svirača usne harmonike - Joea Filisko-a iz Chicaga. Na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike World Harmonica Festival 2005. Tomislav je osvojio 4. mjesto u konkurenciji 18 sudionika u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country i time kao jedini hrvatski predstavnik potvrdio svoju kvalitetu. Njemački website, specijaliziran za usnu harmoniku - Harp Online, 2004. godine je Tomi "Little Pigeona" proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad! Sa svojim akustičnim sastavom Little Pigeon's For Hill Blues bilježi značajne nastupe u Hrvatskoj (K.D. Vatroslav Lisinski, BP Club, HNK Varaždin,....) i inozemstvu (Italija i Slovenija), sudjelovanje u snimanju dokumentarne emisije Jazz za početnike - Kako slušati Jazz? emitirane u sklopu Obrazovnog programa Hrvatske televizije, objavljivanje dva studijska albuma te domaće priznanje za njegov trud i rad u vidu nominacije za nagrade Zlatnu kooglu 2005. te Status u kategoriji najboljeg instrumentaliste 2005. i 2007. godine.

Michael Roach

„Kum“ Kastav Blues Festivala. Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima.
Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd.
Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michaela Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih Deep Blue posvećenih blues glazbi.
Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan I Betcha.
Michael Roach održao je 2005. godina vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu predstaviti će se kao član Crossroads Blues Banda i u triu sa Rickom Franklinom i Keithom Dunnom.

Zdenka Kovačiček

Zdenka Kovačiček jedna je od najznačajnijih pjevačkih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poslije 50 godina sjajne karijere iza sebe i dalje je u samom vrhu, već je postala legenda i nezaobilazni dio suvremene hrvatske glazbene povijesti, a pred njom su tek sada najveći projekti: kazališni i koncertni. Dobitnica je brojnih nagrada,a nastupala je na svim najznačajnijim festivalima na ovim prostorima. Lista velikih glazbenika sa kojima je surađivala veoma je duga i sadrži imena kao što su Goran Bregović, Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Damir Dičić, Time, Bijelo Dugme, Kornelije Kovač itd.
Na ovogodišnjem Kastav blues festivalu predstaviti će se prigodnim programom nazvanim Tribute to Janis Joplin.

KKL-14.INTERNACIONALNI FESTIVAL GITARE

Dom braće Matešić, Kastav - Dominic Miller Band

Domonic Miller, dugogodišnji Stingov suradnik i glazbenik koji bilježi suradje sa brojnim zvijezdama rođen je u Buenos Airesu gdje provodi prvih deset godina života nakon čega se seli u Wisconsin u SAD-u. Nakon dvije godine u London gdje provodi dvadesetak godina, a naposlijetku s obitelji seli u Marsej gdje danas živi.
Studirao je klasičnu gitaru i kompozicijuna na bostonskom Berklee College of Music i na londonskom Guildhall School of Music.
Bio je član čuvenih Pretendersa, od 1990. godine do danas svirao je na svim Stingovim albumima i turnejama, izdao je nekoliko gitarističkih solo albuma, često se pojavljuje u ulozi producenta na svojim i albumima drugih izvođača, koncertira diljem svijeta u raznim formacijama i lud je za glazbom J.S.Bacha.
Lista imena s kojima je surađivao gotovo je navjerojatno duga i obiluje svjetskim zvijezdama poput Phil Collinsa, Peter Gabriela, Backstreet Boys, Pat Methneya, Rick Wrighta iz Pink Floyda, Steve Winwooda, Luciano Pavarottija, Donovana, Bryan Adamsa, PaulYounga i mnogih drugih.

 

HAL'S ALL STAR GUITAR FESTIVAL 2010

Hrvatski kulturni dom na Sušaku, 29.10.2010. u 19.30 h

Balen Lopez de Munain
Eddie Martin
Keuth Thompson Band
Muriel Anderson (video gost)

Prodaja ulaznica & info: TIC na Korzu (Korzo 33a, Rijeka - tel.051 / 335 882), putem Interneta na www.kulturaplus.hr, na kartomatu na Korzu i sat vremena prije koncerta u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Balen Lopez de Munain
(classical guitar)

Baskijski gitarist Balen Lopez de Munain rođen je u Bilbau, Španjolska. Nakon stjecanja titule profesora gitare na Konzervatoriju Juan Crisostomo de Arriaga usavršavao se je sa mentorima Bienvenidom Rodriguezom i Joseom Luisom Rodrigom. Slijedi intenzivna koncertna aktivnost uključujući solističke koncerte i nastupe sa grupom Ziryab s kojom je svirao na najprestižnijim world music festivalima kao što su Folkest, Festival di Torino, New Folk Lugano World Music, Aquarium romano itd.
Balen Lopez de Munain puno je truda uložio proučavajući tradicionalnu baskijsku glazbu pa se na njegovim nastupima najčešće čuje kombinacija kompozicija za klasičnu gitaru, autorskih skladbi kao i baskijske tradicionalne glazbe u vlastitom aranžmanu. Njegove nastupe prenosile su nacionalne TV kuće kao što su BBC, RAI 3, FR3, BBC North Ireland, R. T. Eireann, ,Švicarska radio televizija, RT Eire itd.
Balen Lopez nastupao je na najprestižnijim svjetskim festivalima etno glazbe, a u Hrvatskoj je svirao na Istra Etno Jazz festivalu 2000. Godine.

Eddie Martin
(one man blues band)

Eddie Martin jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.Čitatelji najtiražnijeg britanskog blues magazina Blues Matters uvrstili su njegov album Contrary Mary među 20 najboljih svjetskih izdanja 2007. godine svrstavajući ga tako ispred legendi poput Johna Mayalla ili White Stripesa. Britanski tisak ga hvali kao najboljeg engleskog blues gitaristu još od pojave Eric Claptona. Nastupao je sa velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy, i Taj Mahal. 
Njegova glazba našla se je na izdanjima i distribuciji najprestižnijih svjetskih diskografskih kompanija poput EMI, Universal, Alligator Records itd. Eddie Martin oduševio je publiku u Hrvatskoj svojim nastupom na Kastav Blues Festivalu u kolovozu ove godine, a na Hal's All Star Festivalu predstaviti će se u one-man-blues- band izdanju koje podrazumijeva nevjerojatnu kombinaciju izvrsnog gitarističkog umijeća, inovativnog sviranja usne harmonike, korištenje perkusivnih elemenata i sve začinjeno fenomenalnim vokalom.

Keith Thompson Band
(blues rock)

Keith Thompson Band jedan je od ponajboljih britanskih R&B bandova čija visokoenergetska mješavina bluesa, soula i rocka žari i pali na pozornicama diljem Europe i SAD-a. Svi članovi banda prekaljeni su studijski i session glazbenici čije usluge su koristile brojne britanske zvijezde pa je tako saksofonistica Patsy Gamble snimala i nastupala s imenima kao što je Mick Jagger, Rod Stewart ili Steve Winwood, bubnjar Roy Adams svira i u bandu najveće britanske soul zvijezde Ruby Turner , član je Roy Wood Banda i sa basistom Neilom Simsonom čini ritam sekciju Climax Blues Banda. Neil Simpson nastupao je i s legendama poput Johna Mayalla i Peter Greena. Vođa grupe, blues-rock gitarist Keith Thompson, glazbenik je s bogatim profesionalnim iskustvom, a njegova se glazba osim na albumima svog banda može čuti i u raznim TV serijama odnosno kompjutorskim igricama poput popularne „Grand Prix 2“. 

Muriel Anderson
(classical guitar / fingerstyle)

Muriel Anderson je najznačajnija žena u svijetu gitare. Završila je studij gitare u klasi jednog od najvećih svjetskih autoriteta u domeni klasične gitare, Christophera Parkeninga. Pokretač je i umjetnički ravnatelj prestižnog festivala Muriel Anderson's All Star Night koji se svake godine odvija u Nashvilleu, SAD. Osnivač je humanitarne zaklade Music For Life Alliance koja se bavi prikupljanjem pomoći za talentiranu djecu. Muriel Anderson je prva žena koja je osvojila prvo mjesto na najvećem američkom gitarističkom natjecanju Natio­nal Fingerpicking Guitar Championship, njena se glazba može čuti u filmu Woodyja Allena "Vicky Cristina Barcelona", njena skladba "Heartstrings" pratila je astronaute u space shuttleu Discovery, redovito nastupa diljem svijeta i surađuje s legendama kao što su Les Paul, Tommy Emmanuel, James Burton (Elvis Presley Band),Seymour Duncan itd. Novi album New World Flamenco" realizirala je sa poznatim duetom Tierra Negra. Muriel Anderson možemo zvati „kumom“ Hal's All Star Guitar Festivala budući je doprinjela pokretanju i realizaciji ova manifestacije..

Program i učesnici Kastav Blues Festivala 2010

KASTAV BLUES FESTIVAL 2010

KASTAV BLUES FESTIVAL 2010

KONCERTI

Petak             6.8.2010.

21 h

Trg Maršala Tita

Tomislav Goluban

& Little Pigeon's ForHill Blues

Subota          7.8.2010.

21 h

Trg Matka Laginje, Kastav

Eddie Martin Band
Hal
Big band J.P.Forembachera

Nedjelja      8 .8.2010.

17 h

21 h

Ronjgi, Viškovo

Glazbene radionice:
Eddie Martin
Koncert:
Eddie Martin

Ponedjeljak  9.8.2010.

21 h

Trg Belveder, Kastav

Michael Roach
Elizabeth Lee's Cosmic Mojo

 

Eddie Martin
Eddie Martin jedan je od najtalentiranijih britanskih blues gitarista i pjevača.Čitatelji najtiražnijeg britanskog blues magazina Blues Matters uvrstili su njegov album Contrary Mary među 20 najboljih svjetskih izdanja 2007. godine svrstavajući ga tako ispred legendi poput Johna Mayalla ili White Stripesa. Britanski tisak ga hvali kao najboljeg engleskog blues gitaristu još od pojave Eric Claptona. Nastupao je sa velikanima kao što su John Mayall, Peter Green, Buddy Guy, i Taj Mahal. Njegova glazba našla se je na izdanjima i distribuciji najprestižnijih svjetskih diskografskih kompanija poput EMI, Universal, Alligator Records itd.

Elizabeth Lee's Cosmic Mojo
Pjevačica Elizabeth Lee je glazbenica iz Teksasa čijim venama teče mješavina bluesa i rocka. Njenu glazbu uspoređuju sa Sheryl Crow, Aerosmith odnosno Janis Joplin, a sa svojim bandom Elizabeth Lee's Cosmic Mojo sve više nastupa i u Europi. Na blues i rock festivalima nastupali su uz znana imena poput JEFFa BECKa, PATTY SMITH, FABULOUS THUNDERBIRDS, SANDRe HALL, STEVEa VAIa, ERICa SARDENASa itd. Visokooktanski tekšaški rock pomiješan sa tekovinama bluesa u interpretaciji Elizabeth Lee i njenih Cosmic Mojo publiku diljem svijeta oduševljava beskrajnom energijom i dobrim vibracijama.

Tomislav Goluban
2009. godine Tomislav Goluban učvrstio je svoj glazbeni identitet i uspio se nametnuti široj javnosti te je nagrađen dvijema prestižnim hrvatskim nagradama: Status za najviše instrumentalističke dosege u prošloj godini odnosno vrhunsko umijeće sviranja na usnoj harmonici, te Porin za novog izvođača godine. U svibnju mu je dodijeljena Zahvalnica Grada Zaboka za njegovu kulturnu i medijsku promociju, a u listopadu je dobio nagradu Fender Mega Muzike za izniman doprinos glazbi u sviranju usne harmonike. 2010. godine album Zagorje Blues osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolji Blues Album, a u susjednoj Bosni i Hercegovini isti je album nagrađen nagradom Indexi u kategoriji Blues Album Godine. Tomislav je nekoliko puta gostovao u domovini usne harmonike, njemačkom gradu Trossingen, gdje je imao priliku sudjelovati na predavanjima jednog od najboljih svirača usne harmonike - Joe Filisko-a iz Chicaga. Na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike "World Harmonica Festival 2005." Tomislav je osvojio 4. mjesto u konkurenciji 18 sudionika u kategoriji Solo diatonic Blues/Rock/Folk/Country i time kao jedini hrvatski predstavnik potvrdio svoju kvalitetu. Njemački website, specijaliziran za usnu harmoniku - Harp Online, 2004. godine je Tomi "Little Pigeona" proglasio sviračem s najnemilosrdnijom scenskom izvedbom ikad! Sa svojim akustičnim sastavom “Little Pigeon's For Hill Blues” bilježi značajne nastupe u Hrvatskoj (K.D. Vatroslav Lisinski, BP Club, HNK Varaždin,....) i inozemstvu (Italija i Slovenija), sudjelovanje u snimanju dokumentarne emisije “Jazz za početnike - Kako slušati Jazz?” emitirane u sklopu Obrazovnog programa Hrvatske televizije, objavljivanje dva studijska albuma te domaće priznanje za njegov trud i rad u vidu nominacije za nagrade “Zlatnu kooglu” 2005. te “Status” u kategoriji najboljeg instrumentaliste 2005. i 2007. godine.

Michael Roach
„Kum“ Kastav Blues Festivala. Michael Roach izvodi glazbu u tzv. East Coast Blues stilu koja datira iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je godinama učio izravno od dobro znanih imena ovoga žanra kao što su John Jackson, John Cephas i Jerry Ricks razvio je svoj osobni stil koji pomiješan sa Roachovom prirodnom spontanošću i duhovitošću uspješno ostvaruje interakciju sa publikom na svim nastupima.
Kao promoter afro-američke kulture organizira brojne radionice u SAD-u i Europi, a održava i brojne seminare i predavanja na sveučilištima poput Smithsonian Institute (SAD), Oxford University (Velika Britanija), University of Metz (Francuska), University of Gloucestershire (Velika Britanija), The University Press of Mississippi (SAD), Exeter University (Velika Britanija) i The University of Northampton (Velika Britanija), itd.
Engleski BBC radio je 2003. godine angažirao Michael Roacha glede realizacije serije radio emisija nazvanih „Deep Blue“ posvećenih blues glazbi.
Jedan je od osnivača European Blues Association u sklopu čega djeluje kao izvršni ravnatelj i mentor odjela za gitaru. Osim solističkim nastupima u stilu tradicionalnog bluesa Roach posljednjih godina nastupa sa osmočlanim bandom s kojim je i realizirao posljednji album nazvan „I Betcha“.
Michael Roach održao je 2005. godina vrlo uspješan koncert na kastavskoj Lokvini, a na Kastav Blues Festivalu predstaviti će se u detu sa Johnny Marsom.

Big Band Josipa Pepija Forembachera
Josip Pepi Forembacher je tenor-saksofonist, skladatelj ,aranžer i jedan je od najustrajnijih pobornika big-band zvuka na području Rijeke i Kvarnera.
Legendarni Pepi studirao je u Beogradu i tamo bio član mnogih komornih formacija, deset je godina bio član orkestara u Ljubljani, a onda se odlučio vratiti u Rijeku. Big Band Josipa Pepija Forembachera nastupao je na brojnim manifestacijama i festivalima, a surađivao je sa najistaknutijim domaćim jazz glazbenicima.

 

Gradsko vijeće Grada Rijeke je na sjednici održanoj 22. prosinca 2009. godine usvojilo Program javnih potreba u kulturi za 2010. godinu u okviru kojega se nalazi i program Hal's All Star Guitar Festival 2010 koji će biti sufinanciran s ukupnim bruto iznoson od 90.000,00 kn. Usvojeni program temelji se isključivo na projektima koje je Vijeće kao savjetodavno tijelo ocijenilo najvišom ocjenom. Program javnih potreba u kulturi za 2010. godinu u cijelosti se može isčitati na internet stranicama Grada Rijeke ( www.rijeka.hr )